(1996) Musole, Kalabo, Zambia, voetbal 2 jaar

MUSOLE

Stichting voor kleine hulpprojecten in Afrika

Project: Bijzonder onderwijs voor jongeren

Projecteigenaar en uitvoerder (begunstigde): Cathryn Phiri
Initiatiefnemer: Monica Commandeur
Land: Zambia
Looptijd: 2003 (2001) – 2007

Jaarverslagen niet beschikbaar

Alle

projecten

Initiatiefnemer en auteur Monica Commandeur
Email: info@musole.nl

Dit project, dat feitelijk al in augustus 2001 startte, was de aanleiding tot de oprichting van Stg. Musole in 2003. Drie sociaal communicatief geremde en/of getraumatiseerde jongeren van 16 en 15 jaar kregen de gelegenheid om hun leerachterstand weg te werken met Montessorionderwijs. De projecteigenaar was hun moeder. Zoon Musole was het meest timide kind. Door de oprichting in 2003 van Stichting Musole kon de projecthouder de ondersteuning gedurende in totaal zeven jaar volhouden voor het individuele Montessorionderwijs van alle drie de jongeren.

In 2001 bezocht ik de familie van een in 1997 overleden vriend in Zambia. De drie oudste kinderen van de weduwe (een tweeling van 16 jaar en een meisje van 15) leken het psychisch moeilijk te hebben. Ze kwamen bij mij over als sociaal communicatief sterk geremd en/of getraumatiseerd. Zoon Musole was het meest timide. Psychische hulp was niet beschikbaar. In het centrum van de stad (Kabwe) was er echter wel een school die werkte met een individueel Montessorileersysteem.

(2001) Musole, Kabwe, Zambia, Excellence Christian Academy (ECA)
Daardoor was deze school geschikt voor het wegwerken van leerachterstanden. Ondanks dat zij door hun ouders altijd naar school waren gestuurd wees een test uit, dat de kinderen, afhankelijk van het schoolvak, een niveau hadden van de 2e à 5e klas lagere school (vergelijk in Nederland: groep 4 à 7).
(2001) Musole, Kabwe, Zambia; twin brothers with bicycles

In september 2001 zijn de kinderen op de school gestart. Binnen een half jaar haalden de tweelingbroers allebei hun “7e klas-diploma“. Een jaar later slaagde hun zusje ook voor de “7e klas”.

De jongens kregen tevens fietsen voor hun vervoer naar school. Dat bleek echter weinig succesvol: door slechte wegen en gebrek aan fietsonderhoud hielden de fietsen het nauwelijks een jaar uit.

Het doorlopen van de middelbare school was een veel moeizamer proces. Uiteindelijk hebben zij alle drie deels de examenvakken gehaald op het niveau van de 9e en deels van de 12e klas (nodig voor alle hogere vervolgopleidingen). De voornaamste verworvenheid van deze periode was evenwel, dat zij alle drie minder timide en gestrest zijn geworden.

De jonge mannen vonden daarna werk als verkoper, monteur en chauffeur. Hun grootste talent was echter voetballen. Musole mocht vaak meetrainen in het grote stadion van de stad, maar een voetbalcarrière zat er voor hem uiteindelijk niet in. Enkele jaren later bleken de tweelingbroers te lijden aan een vreemde, aangeboren hartkwaal. Musole overleed daaraan in 2011 (26 jaar); zijn tweelingbroer een jaar later. Hun zus trouwde, kreeg twee dochters en leerde om een handeltje op te zetten.

2001, Musole, Kabwe, Zambia, drie jongeren eten op de grond

Foto’s: © Monica Commandeur (inclusief zijbalk)

Project: toekomst voor Nhamua en Conquiana
Land: Mozambique
Looptijd: 2023 –

(2019) Musole, Fiadanana, Madagaskar, Schoolkantine

Project: schoolkantine Fiadanana
Land: Madagaskar Looptijd: 2017 – 2023

(2017) Musole, Kabwe, Zambia, Slow Food, Mw. Phiri, traditionele kippen

Project: inkomsten-werving oudere dame
Land: Zambia   Looptijd: 2017 – 2023

(2019) Musole, Lusaka, Zambia, Namakau 27 jaar

Project: vrij van oogpîjn verder
Land: Zambia
Looptijd: 2017 – 2023

Project: pensioen-voorziening hulp
Land: Mozambique
Looptijd: 2005 (2001) – 2012

(2005) Musole; Solwesi, Zambia; villa bijna gereed

Project: inkomsten-werving aids patiënt
Land: Zambia
Looptijd: 2004 – 2005

(1994) Musole, Kalabo, Zambia, voetballen

Project: bijzonder onderwijs jongeren
Land: Zambia
Looptijd: 2003 (2001) – 2007

Terug naar Start Stichting Musole

Musole basis informatie ANBI

Musole contactformulier