(1996) Musole, Kalabo, Zambia, voetbal 2 jaar

MUSOLE

Stichting voor kleine hulpprojecten in Afrika

Project: Inkomstenwerving aids patiënt

Projecteigenaar en uitvoerder (begunstigde): Mr. Morgan
Initiatiefnemer: Lottie Merkus- van Zwol
Land: Zambia
Looptijd: 2004 – 2005

Jaarverslagen niet beschikbaar

Alle

projecten

Email: info@musole.nl

Auteur: secretatiaat

Dit project was door de projecthouder aangedragen. De begunstigde, dhr. Morgan, was een aidspatiënt die zijn uitgebreide familie onderhield. Toen zijn ziekte zich manifesteerde kon hij zijn beroep als bankmanager ook niet langer uitoefenen.  Dhr. Morgan wilde een luxe villa (laten) bouwen, om via de huur een constant inkomen te verwerven voor zijn uitgebreide familie. Mede door de financiële steun die de projecthouder aan hem aanbood via Stichting Musole, kon hij zijn plan voor de bouw van de villa uitvoeren. En dankzij dit huis kon hij zijn familieverantwoordelijkheden steeds blijven waarmaken.

Bouw en verhuur

De bouw van het huis verliep vlot, maar de verhuur verliep anders dan oorspronkelijk voorzien. Het huis had namelijk het meeste kunnen opbrengen in de verhuur aan bijvoorbeeld een buitenlandse ontwikkelingswerkorganisatie, of een meer vermogende familie. Dhr. Morgan ging er echter kamers verhuren aan losse individuen. Toen hij later woonruimte voor zichzelf nodig had, trok hij erbij in.

(2005) Musole, Solwesi, Zambia; villa in aanbouw

Indirecte effecten en het vervolg daarop

Ondertussen veranderde dhr. Morgan van een depressieve, ziekelijke, verslagen en afhankelijke persoon in iemand met toenemend zelfrespect. Hij kreeg zelfs een baan aangeboden, vermoedelijk omdat men in het dorp (Solwesi, inmiddels een stad) opmerkte hoe het hem lukte om met geduld, toewijding en vasthoudendheid iets positiefs uit de grond te stampen. Dat gaf aan hen hernieuwd vertrouwen in hem.

Sinds enige tijd werkt dhr. Morgan nu bij het John Snow (JSI) USAID SAFE project dat de aidsproblematiek bestrijdt. Met zijn kennis op het gebied van financieel beheer en boekhouding en zijn eigen ervaringen als aidspatiënt adviseert hij andere aidspatienten en zorgt hij ervoor dat de boekhouding klopt. 

Inmiddels (in 2020) woont in het huis ook zijn ziekelijke bejaarde moeder, die na een aantal herseninfarcten  of tia’s bedlegerig en hulpbehoevend is geworden. Tante die haar helpt, een onafscheidelijke, eveneens bejaarde zus, die na een borstamputatie nog steeds aan de gevolgen van kanker lijdt, verzorgt haar zo goed en zo kwaad als ze kan. Eigenlijk een te zware klus. Dat er in het huis ook ruimte is voor een neefje dat bijspringt met koken en huishouden is mooi meegenomen. Ruimte voor familiebezoek of de eigen kinderen is er eveneens.

Op deze manier is het hogere doel bereikt: mede dankzij de hulp van de projecthouder voor de bouw van dit huis heeft dhr. Morgan zijn familieverantwoordelijkheden door de jaren heen steeds kunnen waarmaken.

Foto’s:  © Lottie Merkus- van Zwol

 

Project: toekomst voor Nhamua en Conquiana
Land: Mozambique
Looptijd: 2023 –

(2019) Musole, Fiadanana, Madagaskar, Schoolkantine

Project: schoolkantine Fiadanana
Land: Madagaskar
Looptijd: 2017 – 2023

(2017) Musole, Kabwe, Zambia, Slow Food, Mw. Phiri, traditionele kippen

Project: inkomsten-werving oudere dame
Land: Zambia
Looptijd: 2017 – 2023

(2019) Musole, Lusaka, Zambia, Namakau 27 jaar

Project: vrij van oogpîjn verder
Land: Zambia
Looptijd: 2017 – 2023

Project: pensioen-voorziening hulp
Land: Mozambique
Looptijd: 2005 (2001) – 2012

(2005) Musole; Solwesi, Zambia; villa bijna gereed

Project: inkomsten-werving aids patiënt
Land: Zambia
Looptijd: 2004 – 2005

(1994) Musole, Kalabo, Zambia, voetballen

Project: bijzonder onderwijs jongeren
Land: Zambia
Looptijd: 2003 (2001) – 2007

Terug naar Start Stichting Musole

Musole basis informatie ANBI

Musole contactformulier